Tuesday, 2 August 2011

Selamat Kembali Ramadhan...Alhamdulillah, syukur kita kepada Allah S.W.T. kerana sekali lagi mempertemukan kita dengan Ramadhan yang dinanti-nantikan. Dikesempatan ini, janganlah kita mensia-siakan peluang yang diberikan kerana belum tentu kita dapat bertemu dengan Ramadhan yang akan datang.

Bulan Ramadhan adalah waktu untuk kita kembali menyerahkan diri dengan bersungguh-sungguh kepada Allah S.W.T. Sesungguhnya, Ramadhan menjanjikan ganjaran yang besar bagi orang-orang yang beriman. Nabi Muhammad S.A.W. ada menyatakan bulan Ramadhan sebagai:

1. Bulan Kebesaran & Keagungan
2. Bulan Keberkatan
3. Bulan Keampunan

Sabda Nabi S.A.W.:

Barang siapa yang mendekatkan diri kepada Allah dengan satu perkara Sunat pada bulan Ramadhan, ianya bersamaan dengan satu perkara Fardhu yang dikerjakan pada bulan-bulan selainnya. Barang siapa yang mengerjakan satu perkara Fardhu dalam bulan Ramadhan, ianya bersamaan dengan mengerjakan 70 perkara Fardhu pada bulan-bulan selainnya.


Orang yang tidak menggunakan masa dengan sebaiknya untuk beribadah disepanjang Ramadhan ini adalah orang yang benar-benar di dalam kerugian.


Sabda Rasulullah S.A.W.:

Pada bulan Ramadhan, hendaklah kamu berpuasa disiang hari manakala pada sebelah malamnya pula, hendaklah kamu hidupkanny a dengan mengerjakan perkara-perkara Sunat.


Satu lagi perkara Sunat di bulan Ramadhan yang mungkin dianggap remeh oleh kebanyakkan orang tetapi sebenarnya ia merupakan satu peluang keemasan yang tidak sepatutnya dilepaskan oleh semua umat Islam ialah... Memberi makan pada orang yang hendak berbuka puasa. Jika tidak mampu menyediakan makanan yang mewah, sebenarnya ia sudah memadai dengan sebiji Kurma atau pun air kosong. 3 kebaikan yang menanti mereka yang melaksanakan amalan sunat ini ialah:

1. Keampunan daripada dosa-dosa yang telah dia lakukan
2. Akan dilepaskan daripada azab api neraka
3. Mendapat ganjaran pahala puasa orang yang diberikan makanan berbuka puasa itu.

.

No comments:

Post a Comment