Saturday, 23 July 2011

Larangan Berpuasa Sunat...Alhamdulillah, beberapa hari yang lalu, kita baru sahaja menyambut Nisfu Sya'ban. Lagi beberapa hari sahaja kita akan menyambut kedatangan Ramadhan yang dinanti-nantikan. Tahukah anda tentang adanya larangan berpuasa sunat selepas daripada 15 Sya'ban.


Di Malaysia, masih ada lagi umat Islam yang mengamalkan amalan berpuasa penuh selama 3 bulan berturut-turut iaitu dari bulan Rejab, Sya'ban hinggalah Ramadhan. Amalan ini sebenarnya bertentangan dengan apa yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W. Ini adalah berdasarkan pengakuan daripada Siti Aishah r.a. yang mengatakan bahawa beliau tidak pernah melihat Rasulullah S.A.W. berpuasa penuh satu bulan kecuali pada bulan Ramadhan. Memang benar, Rasulullah S.A.W. banyak berpuasa sunat pada bulan Rejab. Ini adalah disebabkan Baginda menemani isteri-isteriNya yang melakukan puasa ganti pada bulan tersebut. Berdasarkan perkara ini, jelaslah bahawa puasa ganti tidak boleh disatukan dengan amalan puasa sunat 6 di bulan Syawal mahupun puasa sunat Isnin Khamis. Jika ia boleh disatukan, kenapa isteri-isteri Rasulullah S.A.W. masih melakukan puasa ganti di bulan Rejab sedangkan mereka sudah tentu ada mengamalkan puasa sunat dibulan-bulan sebelumnya.


Larangan berpuasa sunat selepas 15hb Sya'ban adalah sebagai tanda untuk kita menghormati kedatangan bulan Ramadhan, sejajar dengan pesanan Rasulullah supaya jangan kita menyambut Ramadhan sebelum 1 Ramadhan. Walaubagaimanapun, larangan ini dikecualikan kepada 3 golongan iaitu:

1. Orang yang Istiqamah berpuasa sunat Isnin Khamis sepanjang tahun

2. Orang yang Istiqamah berpuasa Nabi Daud sepanjang tahun

3. Orang yang sedang menggantikan puasa

.

No comments:

Post a Comment