Sunday, 16 October 2011

Hudud vs Civil LawKebelakangan ini, isu Hudud sering dijadikan bahan perdebatan dan perbincangan dikalangan kepimpinan negara tatkala kita semakin hampir dengan Pilihan Raya Umum ke 13 Malaysia. Lebih malang lagi, pandangan dan pendapat yang diberikan secara sewenang-wenangnya di media massa dan elektronik begitu jelas membuktikan tahap kejahilan dan kebatilan para pemimpin yang telah diberikan mandat untuk memacu kepimpinan Malaysia dalam PRU sebelum ini. Tidakkah mereka sedar, kata-kata jahil mereka itu boleh menggugurkan akhidah mereka sebagai seorang Islam?

Hudud dan Qisas bukanlah perkara yang boleh diperdebatkan-debatkan. Ianya adalah hukum dan syaria't yang telah dititahkan oleh Allah S.W.T melalui ayat-ayat yang diturunkan di dalam Al-Quran.

Sebagai contoh:

Wahai orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu qisas berkenaan dengan orang yang dibunuh.
(Surah al-Baqarah, 2:178)

Dan dalam qisas itu ada jaminan hidup bagimu, wahai orang yang berakal, mudah-mudahan kamu bertakwa.
(Surah al Baqarah, 2:179)

Yang demikian adalah menurut 'sunah Allah' (undang-undang dan peraturan Allah) yang berlaku kepada orang yang telah lalu; dan engkau tidak sekali-kali akan mendapati sebarang perubahan bagi 'sunah Allah' itu.
(Surah al-Ahzab, 33:62)

Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina maka rotanlah kedua-duanya seratus kali rotan.
(Surah al-Nur, 24:2)

Lelaki dan perempuan yang mencuri, maka potonglah tangan mereka sebagai balasan daripada apa yang telah mereka lakukan dan sebagai pencegah daripada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mulia lagi Maha Bijaksana.
(Surah al-Ma'idah, 5:38)


Selain daripada maksud ayat-ayat di atas, terdapat banyak lagi ayat-ayat di dalam Al-Quran dan Hadis Rasulullah S.A.W. yang menagarahkan umat Islam untuk melaksanakan syaria't Allah S.W.T. berkaitan Hudud, Qisas dan Takzir ini.

Jelas dan nyata bahawa perlaksanaan undang-undang Islam ini adalah satu hukum dan syaria't yang wajib dilaksanakan oleh umat Islam yang beriman dan bertaqwa. Apatah lagi untuk sebuah negara yang mengakui diri sebagai sebuah negara Islam. Salah satu ciri negara Islam ialah negara tersebut wajib mengamalkan sistem pemerintahan dan perudangan Islam yang sebenar seperti yang diperintahkan di dalam Al-Quran dan Hadis Rasulullah S.A.W. Otherwise, ianya masih lagi dianggap sebagai negara Yahudi atau Nasrani yang tidak layak digelar negara Islam.

Isu Malaysia sebagai negara majmuk yang mempunyai berbilang kaum dan latar belakang Agama, sebenarnya, pandangan dari kaum-kaum bukan Islam langsung tidak perlu diambil kira dalam persoalan ini kerana Hudud adalah syaria't Allah S.W.T. untuk umat Islam. Ianya sama seperti syaria't Allah dalam perkara-perkara seperti Solat, Azan, Puasa, Zakat dan sebagainya. Perlukah kita mengambilkira pandangan bukan Islam untuk melaksanakan Solat 5 waktu? Perlukah kita mengambilkira pandangan bukan Islam untuk melaksanakan Solat Jumaat? Puasa sebulan dibulan Ramadhan? Pungutan dan pengagihan Zakat? Perlaksanaan ibadah Haji dan Umrah? Perlaksanaan ibadah Qurban? Pengurusan Jenazah? Laungan Azan/Iqamah dan sebagainya? Jawapannya sudah tentulah tidak! Maka samalah juga dalam perlaksanaan undang-undang Islam!

Terdapat pandangan yang mengatakan, sekiranya undang-undang Islam di Malaysia dilaksanakan untuk umat Islam sahaja, ianya akan jadi tidak adil kerana kaum bukan Islam akan tetap dihukum mengikut undang-undang sivil yang dianggap jauh lebih ringan daripada Hudud dan Qisas. Tidakkah mereka yang mengeluarkan pandangan ini sedar... salah satu manfaat apabila pesalah Islam dihukum dengan hukuman Islam, mereka akan dibebaskan daripada hukuman Akhirat atas kesalahan yang telah mereka lakukan itu. Kalau ianya dilaksanakan kepada kaum bukan Islam... tempat mereka akan tetap di sana. Untuk apa hukuman tersebut dilaksanakan ke atas mereka?. Fikirkanlah, bertapa malangnya umat Islam yang melakukan kesalahan, kemudiannya didapati bersalah dan dihukum dengan hukuman sivil. Di dunia, beliau telah dihukum (diseksa) tetapi diakhirat nanti, mereka sekali lagi pasti akan dihukum dengan azab yang jauh lebih menyeksakan lagi. Azab api neraka bukanlah perkara main-main. Mampukah kita menjilat ekzoz motosikal yang sedang panas? Bayangkan, api neraka sebesar buah tamar sudah cukup untuk menghacurkan 7 petala langit dan bumi disebabkan kepanasannya.

.

No comments:

Post a Comment