Thursday, 2 June 2011

Dahaga...Sewaktu dihimpunkan pada hari akhirat nanti, semua manusia akan berasa sangat dahaga. Ketika itulah Baginda Rasulullah S.A.W. akan datang kepada umatnya dan menjemput mereka ke telaga Nabi bagi menikmati air telaga Baginda untuk hilangkan dahaga. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa golongan orang yang akan dihalang daripada mendekati telaga ini. Orang-orang yang dimaksudkan adalah seperti berikut:

1. Mereka yang meggantikan syariat Islam dengan fahaman lain dalam kehidupan mereka di atas dunia

2. Orang-orang yang Murtad

3. Orang-orang yang Zalim

4. Orang-orang yang menyekat usaha orang lain dalam menegakkan kebenaran

5. Orang-orang yang suka mengutamakan kepuasan nafsu

6. Orang-orang MunafikBagi orang-orang yang sentiasa meletakkan kebahagian akhirat sebagai matlamat dalam kehidupan dunia dengan cara menjalani kehidupan hanya kerana Allah S.W.T., orang-orang ini akan mendapat kebaikan seperti berikut:

1. Segala urusannya akan dipermudahkan (lancar)

2. Hatinya akan sentiasa kaya dan tenang

3. Dunia akan tunduk kepadanya 


Marilah kita sama-sama bermuhasabah diri agar kita tidak akan tergolong dikalangan mereka yang akan dihalang daripada mendekati telaga Nabi pada hari akhirat nanti. Marilah sama-sama kita perbetulkan matlamat hidup kita dengan sentiasa redha dan taqwa kepada Allah S.W.T. Semoga Allah S.W.T. akan memberikan kebaikan dalam kehidupan kita di dunia dan di akhirat.
.

No comments:

Post a Comment